De 3de Colonne brengt theater in je huiskamer

Dirk Pauwels

De 3e Colonne is een initiatief van Dirk Pauwels, die wij ons nog herinneren van Radeis, het Nieuwpoorttheater en als artistiek leider van het Gentse kunstencentrum Campo. Tot hij twee jaar geleden met pensioen ging. Maar stilzitten staat niet in Dirk zijn woordenboek en ongeveer negen maanden geleden stichtte hij De 3e Colonne.

Zijn bedoeling? Theatervoorstellingen door beroepskunstenaars bij mensen thuis brengen, toneel in de huiskamer voor een beperkt publiek en in intieme kring.

Ann Saelens

AnnSaelens1

Het eerste project van De 3e Colonne is de monoloog ‘Ballast’ van en door Ann Saelens. De monoloog werd al vijftig keer werd gespeeld, onder andere deze zomer tijdens Theater aan Zee. Ann schreef zelf dit aangrijpend stuk vol herkenbare situaties.

Ze houdt het publiek een spiegel voor, die niet enkel je fysieke persoon, maar ook en vooral je ziel reflecteert. Ann Saelens spreekt openhartig over intieme gedachten en gevoelens die ze had als kind, die ze heeft als moeder. Ze brengt alles met een lach en een traan, maar o zó confronterend.

Het einde is even verrassend als onthutsend en bundelt alle aspecten die in de loop van de monoloog aan bod kwamen tot één harmonisch geheel. We hebben zelden na een theaterstuk het publiek zozeer onder de indruk gezien.

Ann Saelens is actrice. Ze geeft ook les aan de Hogeschool Gent en aan het Koninklijk Conservatorium. ‘Ballast’ is haar eerste werk, ondertussen is ze al aan haar derde monoloog aan het schrijven.

Praktisch

De 3e Colonne vraagt aan elke genodigde op een huiskamervoorstelling om een bijdrage van vijf euro in een kous te stoppen. ‘Dat geld is van de artiesten’, zegt Dirk Pauwels, ‘en zodra de kous propvol zit, gaan we met alle kunstenaars die hebben meegewerkt aan tafel zitten en mogen zij bepalen wat er met dit geld zal gebeuren.’

Een vernieuwend concept, zoveel is zeker.

Er staan momenteel nog een tweetal voorstellingen op stapel, telkens met een andere kunstenaar, die ook uitsluitend in huiskamers zullen worden opgevoerd. Originaliteit en variëteit troef dus, zoals we van Dirk Pauwels gewend zijn.

Al even uniek is dat De 3e Colonne bewust niet aan communicatie doet … We kunnen dus niet verwijzen naar een website waar je info kan vinden over verdere producties. Je kan nu enkel maar hopen dat iemand uit jouw kennissenkring op het briljante idee komt een huiskamervoorstelling te geven en hij of zij jou daarop uitnodigt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s