Colisse&Co brengt schitterende interpretatie van Het Gezin van Paemel

MELLE/MERELBEKE/LAARNE – Colisse&Co bestaat tien jaar en opende het seizoen met een klassieker. Omdat vijftien acteurs op de planken staan in dit stuk, deed regisseur Van Den Bulcke een beroep op twee bevriende toneelgroepen: Parazar uit Laarne en de Sallys uit Merelbeke. Het is niet de eerste samenwerking tussen de drie, maar wellicht wel de eerste keer op deze schaal. Een voltreffer!

Creatieve interpretatie van een klassieker

Het stuk werd op Colisse& Co-maat geschreven door Herman Van Den Bulcke. Herman: ‘Ik baseerde me op het stuk dat NTGent in 1990 opvoerde én op de film. Ik vond het belangrijk het sociale aspect aan bod te laten komen, wat in de film veel meer benadrukt wordt dan in het boek van Cyriel Buysse. Ook de relatie tussen Romanie en mijnheer Maurice vond ik belangrijk om naar de voorgrond te brengen.’

Het stuk werd ingekort tot een 90-tal minuten, zonder pauze. Een goede keuze, want pauzes zijn een onderbreking, die ook letterlijk toch altijd de sfeer een beetje (onder)breken.

Herman laat Désiré (de zoon die invalide werd door een jachtongeval) het verhaal vertellen, dit is de rode draad. Daardoor kan het op een vlotte en ongedwongen manier worden ‘ingekort’ zonder afbreuk te doen aan het verloop van het oorspronkelijke verhaal. Wel integendeel, de synthese maakt het mogelijk de nadruk te leggen op de kern van het verhaal: de sociaal-economische problematiek van de Vlaamse negentiende-eeuwse pachter, de emigratie, de opkomst van het socialisme.

De acteurs

Giel Vandierendonck speelt Désiré, hij ís Désiré, punt. Giel kwam twee jaar geleden als heel jong talent bij Colisse&Co en is sedertdien enorm gegroeid. Niet letterlijk, want groot (zeg maar lang) was de jongen twee jaar geleden al, hij is gegroeid in zijn acteur zijn. Giel kan veel (zoniet bijna alle) rollen aan, hij zet op een verdienstelijke manier een invalide man neer, die van aan de zijlijn alle gebeurtenissen observeert en analyseert.

Het zou ons te ver brengen elke acteur afzonderlijk te bespreken, maar we willen graag even de opvallende acteerprestaties aanstippen van Johan Galle en Bea De Roeck als vader en moeder Van Paemel, KSJ-ster Annelies Vander Putten als Cordule en Lode Demetter als Masco.

Samen sterker

We zien ook enkele acteurs terug die in maart dit jaar meespeelden in ‘Alleen op de Wijde Wereld’.

Herman: ‘Het is vanaf het begin mijn bedoeling geweest Mellenaars nader tot elkaar te brengen, het totaalspektakel begin dit jaar is hiervoor de perfecte aanzet geweest. Ook de samenwerking met Parasar en de Sallys werpt zijn vruchten af, niet enkel voor Colisse&Co, maar ook voor de twee andere toneelverenigingen. Samen staan we sterker en kunnen we op een creatieve manier bijdragen tot elkaars succes.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s