Arnhem en Nijmegen in 48 uren

John Frostbrug

John Frostbrug

In het hartje van de provincie Gelderland liggen Arnhem en Nijmegen, op amper een boogscheut afstand van elkaar. Door hun gestadige groei zullen ze uiteindelijk één groot stedelijk gebied gaan vormen: Arnhem de groenste, en Nijmegen de oudste stad van Nederland. Ze delen een rijke geschiedenis die terug te vinden is in de vele musea.

Nijmegen

Nijmegen

Arnhem en Nijmegen bieden naast een schat aan kunst en cultuur, een weelderig natuurschoon, een oase aan wellnessfaciliteiten en ontspanningsmogelijkheden, ook bruisende winkelstraten en een delicieus aanbod van culinaire verwennerijen.

In en rondom beide steden liggen groene bossen, glooiende heuvels en véél water: rivieren, venen en watersportgebieden. De Veluwe ligt op wandelafstand.

Klaar voor een ontdekkingstochtje door deze regio?

Park Sonsbeek

Na amper twee uur autorijden komen we in Arnhem aan, waar we worden opgewacht door Lut, onze gids voor de komende 48 uur. Zij neemt ons mee voor een korte wandeling, eerst door het stadscentrum  en dan richting Park Sonsbeek, waar je in het bezoekerscentrum terecht kan voor toeristische info of om een stepfiets te huren.

Midden in dit park ligt het Watermuseum, in een historisch pand met een oude watermolen. Hier kom je op een interactieve manier alles te weten over water. Het is een doe-museum waar je ook proeven mag uitvoeren in een echt labo. Het Nederlands Watermuseum richt zich op het gehele gezin en biedt leerzame ervaringen voor jong en oud.

Modestad Arnhem

Inge Uiitenbogaard

Inge Uiitenbogaard

In de namiddag staat een modewandeling op het programma. In Arnhem is de modeacademie ArtEZ gevestigd en vele afgestudeerden blijven ook na hun studie in de stad wonen, waar ze in originele en gezellige winkeltjes hun creaties te koop aanbieden. Het TrixenReeshuis is daar een mooi voorbeeld van.

Trix en Rees

Trix en Rees

De Hoedenmaker

De Hoedenmaker

In het Modekwartier Klarendal gaan we in enkele van deze winkels naar binnen en bewonderen er de uniek ontworpen hoeden, handtassen, schoenen en juwelen: De Hoedemaker, Irene Schaepman ‘Eva Luna Couture’, Het Paradijs, San Miguel hoes Europe,  Inge Uittenbogaard, Marck & Mo, … om er slechts enkele te noemen. Hier zouden we dagenlang willen rondhangen, maar het is tijd voor onze volgende afspraak:

Airborne museum ‘Hartenstein’

In september 1944 was de brug over de Rijn in Arnhem het einddoel van de Operation Market Garden. Ze bleek echter ‘a bridge too far’. In Oosterbeek, zes kilometer verwijderd van deze beroemde (John Frost)brug, bevindt zich het Airborne museum. Het is gehuisvest in Villa Hartenstein, een pand waar tijdens de Tweede Wereldoorlog het Britse hoofdkwartier was gevestigd. Hier wordt het hele verhaal van de Slag om Arnhem verteld en heel waarheidsgetrouw voorgesteld.

Airborne museum

Op hetzelfde domein als het museum is een restaurant gelegen met de naam Hartenstein@Laurie waar we met een borrel de emoties van het indrukwekkende museumbezoek wegspoelen en genieten van een heerlijk diner.

Het Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem doet ons een beetje denken aan Bokrijk  Het is een nationaal museum dat in 1912 werd opgericht. In 2005 werd het openluchtmuseum verkozen tot European Museum of the Year omwille van zijn originele en creatieve ideeën.

openluchtmuseumOp de erven, in de boerderijen, huizen en molens, in het boerencafé en in de winkeltjes. beelden figuranten de dagelijkse bezigheden uit van mensen uit vroegere tijden. Ook door de talrijke interactieve presentaties komt de geschiedenis weer tot leven.

Het Openluchtmuseum is gecertificeerd voor het EKO-keurmerk Horeca. Dit betekent dat een aanzienlijk deel van de inkoop van gecontroleerd biologische herkomst is. De museumkoks serveren smakelijke biologische pannenkoeken en stevige huisgemaakte kost in restaurant De Hanekamp. In de koffiehuizen en cafés kan je terecht voor een drankje of een snack, op het Zaanse plein staat een authentiek poffertjeskraam, waar je deze typische Nederlandse lekkerij kan proeven.

Zaanseplein

Zaanseplein

Wijnhoeve De Colonjes

We verlaten de stad Arnhem en Lut neemt ons mee naar Groesbeek, waar we  een wijngaard gaan bezoeken. Verbaasd dat er in Nederland wijn wordt gemaakt? Waren wij ook!

Decolonjes1

De gemeente Groesbeek heeft een totaal van 19 hectare wijnbouw en brengt zowel witte als rode wijnen, grappa’s en likeuren op de markt. Wijnhoeve de Colonjes is een biologische wijngaard  en één van de toonaangevende producenten van Nederlandse wijnen.

DeColonjesDe Colonjes biedt rondleidingen en speciale arrangementen aan, die beslist een aanrader zijn. Ook wie geen wijn lust, zal ongetwijfeld wel genieten van het verhaal over het ontstaan van de wijnhoeve: Freek Verhoeven zocht een bezigheid om zijn dagen aangenaam door te brengen eens hij met pensioen ging. Het resultaat vertaalt zich enkele jaren later in een biologische wijngaard die al vele internationale prijzen op zijn palmares heeft staan.

Scandic Sanadome Nijmegen 

In de vooravond worden we verwacht in Spa & Wellness Hotel Sanadome te Nijmegen. Dit is een erkend kuuroord met thermaal water uit eigen bronnen. Het thermaal water bevat zouten, mineralen en metaalionen en geven het bronwater een heilzame werking.

Sanadome thermen buiten 60x80 72 DPI pand buiten tuin achter Terras Breeze 3

Ook op je bord krijg je in Sanadome wellness geserveerd, er zijn vier culinaire restaurants met elk een eigen menukaart. Overal worden zorgvuldig geselecteerde producten geserveerd, met aandacht voor oorsprong en ecologische kwaliteit.

Golfbaan Het Rijk van Nijmegen

Heerlijk ontspannen na ons verblijf in Sanadome, rijden we naar Het Rijk van Nijmegen in Groesbeek. Daar worden we hartelijk onthaald door Hans Blaauw, algemeen directeur van vier ‘Het Rijk’ golfbanen.

golfbaan2

Het Rijk van Nijmegen is met zijn 45 holes de grootste golfbaan van Nederland, het is één van de vier golfbanen die deel uitmaken van ‘Het Rijk’. Hans Blaauw neemt ons in een golf buggy mee naar het domein, waar we genieten van de schitterende natuur en de adembenemende vergezichten. Rust en ruimte maken deel uit van de passie van het golfspel, zoveel is duidelijk.

In Nederland hoef je geen lid te zijn van een golfclub, het volstaat dat je over een GVB (golfvaardigheidsbewijs) beschikt om te mogen golfen.  Het Rijk van Nijmegen draagt gastvrijheid hoog in het vaandel, zo zijn ook niet-golfers welkom op het terrein, er wordt enkel gevraagd dat ze de wandelwegen in acht nemen. Ook in het restaurant Green 46 zijn zowel greenfeespelers als niet-golfers welkom.

Modewandeling

Ook in Nijmegen neemt onze gids ons mee op een modewandeling. Want ook hier zijn er tientallen leuke adresjes waar je allerlei origineels kan kopen en waar je telkens op een persoonlijke service kan rekenen, een echte shoppingstad dus.

Zeker niet te missen: Cappello, de grootste hoeden- en tassenspeciaalzaak van Europa, waar je naast gewone petten, mutsen en hoeden ook designontwerpen vindt van zowel Nederlandse als buitenlandse ontwerpers, en ook sjaals, tassen en andere accessoires.

standbeeld van Mariken Van Nieumeghen - Grote Markt

standbeeld van Mariken Van Nieumeghen – Grote Markt

We wisselen het shoppen af met genieten van deze gezellige stad, waar historische panden prachtig geïntegreerd staan tussen mooie avant-gardistische architectuur. En we kunnen niet nalaten even Mariken van Nieumeghen te gaan opzoeken, de beroemde – zij het fictieve – inwoonster van Nijmeghen die op de Grote Markt werd vereeuwigd door Vera van Hasselt,. Een beeld van Moenen (de duivel), gemaakt door Piet Killaers, staat aan de voet van de Grote of Sint-Stevenskerk.

Het Valkhof

Museum Het Valkhof - godenpijler

Museum Het Valkhof – godenpijler

Voor een duik in het verleden van Nijmegen is museum Het Valkhof the place to be. In 1999 is dit museum geopend in een ultramodern gebouw met honderden vierkante meters turkoois glazen wanden. Dit zorgt voor veel licht en helderheid in het interieur, en een schitterend uitzicht op het omliggende park met de imposante kastanjebomen.  Hier gaan natuur en cultuur hand in hand.

museum_buitenkant

 

Het museum herbergt archeologische vondsten uit de Romeinse tijd, schilderijen die het Nijmegen uit de 16de en 17de eeuw afbeelden, maar ook moderne kunst. Het museum is zo ingericht dat je uit een groot aantal routes kan kiezen om de ene collectie na de andere te bezichtigen.

Reisinfo:

Websites van de bezochte musea en bezienswaardigheden:

www.watermuseum.nl / www.airbornemuseum.nl / www.openluchtmuseum.nl / www.wijnhoevedecolonjes.nl / www.golfenophetrijk.nl / www.museumhetvalkhof.nl / www.sanadome.nl

Shopping:

www.funshopgids.nl / www.cappello.nl

Onze aanbevelingen voor overnachting:

Sanadome, Nijmegen – 4 sterren Spa & Wellness hotel www.sanadome.nl

Hotel Haarhuis, in het centrum van Arnhem – 4 sterren Best Western Plus hotel http://www.hotelhaarhuis.nl

Op deze adresjes hebben we lekker gegeten:

Brasserie Aquarium – brasserie@watermuseum.nl
Restaurant Hartenstein@Laurie – www.restauranthartenstein.nl
Restaurant De Hanekamp – www.openluchtmuseum.nl
Restaurant Flow – www.sanadome.nl
Museumcafé Het Valkhof – www.museumhetvalkhof.nl

Algemene info:

RBT KAN – Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen: www.regioarnhemnijmegen.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s